Hemmanationen Australien är ett steg närmare en historisk VM-final. Vid rodret styr svenske Tony Gustavsson, som har fått uppleva ett mästerskap för hemmanationen med stor folkfest.
– Det är en ”once-in-a-lifetime-upplevelse”, säger svensken till FIFA.

Australien och England drabbas samman i dagens VM-semifinal där ett lag ska göra Spanien sällskap i VM-finalen och ett lag ska spela om bronset mot Sverige. I och med Blågults förlust mot Spanien i semifinalen är det svenska hoppet för VM-guld borta. Men hos hemmanationen Australien hoppas man på svenskt guld, trots allt, då förbundskaptenen Tony Gustavsson och hans assisterande tränare Jens Fjellström är högsta hönsen på tränarbänken hos ”The Matildas”. Efter straffsegern mot Frankrike i kvartsfinalen har Australien och det svenska tränarparet försökt ta in faktumet att man nått en historisk VM-semifinal, något som aldrig skett för Australien tidigare, och att man nu ska möta Europamästarna England i densamma.

– Om vi pratar förberedelser inför semifinalen så har det mesta handlat om återhämtning, både mentalt och fysiskt. Det har handlat om att säkerställa att vi kan återställa våra huvuden och kroppar efter de höga känslosvallen i Frankrike-matchen, för att komma tillbaka och fokusera på det vi kan kontrollera när det gäller insatsen mot England. Om vi pratar om känslor så har det varit väldigt trevligt att se alla glada miner runt om i landet, hur människor ansluter till den här VM-resan och hur laget har förts samman med nationen, säger Tony Gustavsson till FIFA:s officiella hemsida.

Sundsvallssonen Gustavsson är 49 år fyllda och har stor erfarenhet som tränare från svensk herrfotboll sedan millennieskiftet. Men han har även hunnit med att vara i en liknande situation tidigare, som assisterande förbundskapten för USA:s damlandslag, där han tog två VM-guld och ett OS-guld under tiden på posten. Men ett hemmamästerskap med 70-80 000 åskådare på läktarna och ett helt land i ryggen är något helt annat.

– Jag har varit i semifinal förut så i någon mån vet jag vad som väntar. Men det som är skillnaden den här gången är att det här är en ”once-in-a-lifetime”-upplevelse för alla oss. Att få göra det på hemmaplan, tillsammans med nationen, alla fans och spelarnas familjer: det är något speciellt med det. Du kan också känna hur spelarna stärks av det, hur läktarna bär dem igenom moment i matcher och också hur det här är så mycket större än 90 minuters fotbollsspelande för alla oss, avslutar Gustavsson till FIFA.

VM-semifinalen mellan England och Australien spelas idag (onsdag) med avspark 12:00, en match som sänds på TV6 och i Viaplay. Medaljmatcherna spelas till helgen med bronsmatch lördagen den 19 augusti och finalen söndagen den 20 augusti.