Kom iväg smidigt och i tid igår kväll. Såg först Mexiko besegra Tyskland på en sportbar på Arlanda och med mitt latinamerikanska blod rinnande i ådrorna var det en pulshöjande upplevelse. Under Colombias kräftgång på 00-talet var Mexiko och Argentina de lag jag följde lite extra. Nu under våren har jag bevakat Mexiko för Fotbollskanalens räkning och skrivit om landslaget varje vecka. Det var ”mina” gubbar som gick ut där och besegrade de regerande mästarna.

Och som jag skrivit under hela våren. I Sverige har man sett Mexiko som någon slags jämlike kring andra platsen. Ett förhållandet som inte varit ömsesidigt. I Mexiko har man hela tiden pratat om att man vill vinna gruppen, ”En bra dag mot Tyskland och vi kan vinna”. Nu är man halvvägs där.

Intressant med regerande europeiska mästare dock, om vi kollar snabbt i nutida historia. Frankrike kom 2002, förlorade mot Senegal och gick inte vidare från gruppen. Italien vann 2006 och kom 2010 som mästare, men vann inte en enda match och åkte också ut i gruppspelet. Spanien då, fyra år senare? Ja, de inledde med att förlora 5-1 mot Holland, följde upp det med 0-2 mot Chile och så var de också ute redan efter två matcher.

Tyskland 2018…

* * * * *

Satt bredvid två fnittrande ryska damer på flighten till Moskva igår kväll. När vi klev av så såg man bara gult. I olika nyanser. Sverige spelar ju idag så av förståeliga skäl vällde det in ett gäng svenskar. Imorgon är det dags för Colombia att kliva in i turneringen så det vällde in gula Colombia-tröjor. Här på hotellet är det mycket mexikaner. Glada sådana.

Och nu kom det just fram en trevlig mexikanska vid frukosten och erbjöd mig köpa tre biljetter till Colombia – Japan imorgon. Enkelt val. 100 dollar för att gå på VM. Som hittat. 

Läser om ett stackars gäng svenskar vars chartrade plan ställs in till Novgorod. Stackars jävlar alltså. Kan bara tänka mig känslan att bli blåst på detta äventyr.

Nu beger jag mig ner till röda torget, ska vara 5 tunnelbanestationer från hotellet. Känns otroligt när man tänker på det att den senaste svenska VM-matchen var mot Tyskland 2006. Minns var jag såg den och med vem. Känns som ett helt annat liv sen. Dags för Jannes gäng att skapa nya blågula minnen nu.


Borussia Dortmund - Real Madrid