Samba. Karneval. Rio. Fotboll. Äntligen har fotbolls-VM kommit hem. Till en nation där fotbollen spelas överallt – i slummen, på stränderna och i talangfulla ungdomsklubbar. Samtidigt som Brasilien är en av världens mest fotbollsälskande länder pågår vilda protester och demonstrationer i värdlandet. Protester som omvärlden kommer att få leva med så länge som FIFA tilldelar länder med samhällsproblem, såsom fattigdom och sociala klyftor, världens största fotbollsfest.

Sedan VM startade 1930 har Brasilien (bortsett från VM-66) varit en ledande nation i turneringen. Med storstjärnor som Pelé, Ronaldo, Romario och Ronaldinho har landet gång på gång visat att Brasilien är landet som fostrar sina spelare att inte bara spela bra, utan också underhållande fotboll.

Så varför protesterar det brasilianska folket? De borde ju älska att få se fotbollsstjärnorna som de har fött fram på hemmaplan. För att göra det svåra lite enklare så handlar det om ekonomi. Inför VM i Sydafrika ljöd också protesterna. Av precis samma orsak. För varje krona som går till VM går en krona mindre till folket.

Detta är ett resultat av FIFA:s, numera skrotade regelverk, som sade att världsmästerskapet ska rotera mellan världsdelarna. Det var utifrån det systemet som både Sydafrika och Brasilien fick VM. Systemet skrotades på grund av protester från Europa över att världsdelen endast skulle ha möjlighet att hålla VM vart 24:e år.

Om det var rätt eller fel att skrota systemet är svårt att sia om. Däremot är det problematiskt att en världsdel av de sex världsdelar som är aktuella för VM-spel får förändra reglerna för hur utnämnandet av värdland för VM ska gå till. Att den världsdel med flest framgångsrika klubblag där stjärnspelarna flockas ska ha något veto talar emot mästerskapet som ett mästerskap där hela världen kan delta på samma villkor.

För trots protester, så tror jag att det är just befolkningen i länder som Brasilien och Sydafrika som i det långa perspektivet vinner på att arrangera VM. Alla blickar riktas mot landet, både på gott och ont. Att vara värd för världens största fotbollsfest innebär inte bara nöje – utan ansvar, att man kommer att granskas journalistiskt och stor betydelse för landets varumärke. Med detta sagt menar jag inte att diktaturer ska stå värd för ett sportevenemang som i grunden handlar om att alla är lika mycket värda.

Idag startar VM i Brasilien. Låt turneringen ge oss fest, mål, okända stjärnor och oförglömliga matcher. Men låt VM också vara en turnering där alla är välkomna oavsett bakgrund och ekonomisk ställning. Och låt VM vara ett startskott för att väcka frågor om det politiska läget i hela Sydamerika. Nu blir det fest!

Saga Rosén
Splashbild
Fotograf: Matthew Childs
Bildkälla: Bildbyrån