Nigeria fortsätter att ta viktiga poäng i Grupp B. Efter att Nigeria låg under sent i första halvlek vände man på steken för att slutligen vinna med 2-3 mot värdnationen Australien inför storpublik. 

Hemmanationen Australien spelade sin andra gruppspelsmatch när Lang Park i Brisbane tog emot Tony Gustavssons Australien och Nigeria i Grupp B. Efter premiärsegern för Australien kunde man säkra en plats till åttondelsfinalerna med en seger. Hemmanationen började bra och använde sig av trycket från publiken när man kontrollerade första delen av första halvlek. Den bästa chansen kom efter dryga halvtimmen när Hayley Raso missade en chans på bortre stolpen efter en hörna.

Australien saknade fortsatt sin stora stjärna i forwarden Sam Kerr vilket man kunde märka av stundtals i saknaden av en djupledsgående forward. Men Australien skulle hitta ett sätt att göra mål på utan stjärnan Kerr. Efter en dålig målvaktsutspark från Nigeria kunde Caitlin Foord fånga upp bollen innan hon serverade Emily van Egmond till 1-0 för Australien. Målskytten var en av ersättarna till Sam Kerr och tog chansen med ett fint avslut, detta till högt jublande publik i Brisbane.

Det australiensiska målet kom sent i första halvlek i den första tilläggsminuten och det var nog många som trodde att man skulle gå in till halvtidsvilan med en 1-0-ledning. Men i tilläggstidens allra sista minut så kvitterade Nigeria efter en slumpartad chans där Uchenna Kanu dök upp och kvitterade till 1-1 med halvlekens sista spark.

Den andra halvleken var tuff med lite smällar på nigerianska spelare framför allt. En ny tuff smäll fick även Nigerias mittback Osinachi Ohale i den 65:e matchminuten men mittbackens glädje var nog större än smärtan då smällen kom i samband med att hon forcerade fram och nickade in 1-2 för Nigeria och laget från Afrika hade vänt på steken.

Sju minuter efter Australiens ledningsmål kom en ny kalldusch för Australien. På en nigeriansk djupledsboll nickade Australien-försvararen Alanna Kennedy hem bollen mot målvakten Mackenzie Arnold men den sistnämnda var redan på väg ut och Nigerias vindsnabbe Asisat Oshoala utnyttjade misskommunikationen i Australien och snodde åt sig bollen och sköt in densamma till 1-3 för Nigeria.

Australien var uppenbart chockat av att ha tappat matchen och svenska tränarparet i Tony Gustavsson och Jens Fjellström hade en del att fundera på. Nigeria skickade in vad de hade i försvarsväg för att absolut stänga matchen defensivt. Australien försökte hitta lägen framåt men var också sårbara bakåt när man lämnade stora ytor.

Nigeria spelade en exemplarisk matchplan under matchens 20 sista ordinarie minuter när man inte tillät Australien ha för mycket möjligheter och där man använde sina snabba spelare där fram för kontringar för att ödsla tid. Australien skulle dock hitta en reducering efter 100 spelade minuter när Alanna Kennedy nickade in 2-3 efter en hörna och Australien hade en och en halv minut till på tilläggstiden för att hitta en kvittering.

Men nej, Australien fick aldrig till något mer mål i sin sista slutforcering och Tony Gustavsson och hans hemmanation fick inkassera en tung förlust i jakten på gruppseger och åttondelsfinal. Nigeria skrällde och vann med 2-3 välförtjänt.

I och med segern så har nu Nigeria fyra poäng i den så väldigt tajta Grupp B. Kanada har också fyra poäng medan Australien i detta nu ligger utanför slutspelsplats med sina tre poäng. Irland kan inte nå slutspel med noll inspelade poäng och en omgång kvar. Nigeria och Irland möts i den sista omgången och Kanada och Australien drabbar samman i en ödesmatch.

Australien – Nigeria, 2-3 (1-1)

’45+1 1-0 Emily van Egmond
’45+5 1-1 Uchenna Kanu
’65 1-2 Osinachi Ohale
’72 1-3 Asisat Oshoala
90+10 2-3 Alanna Kennedy

Sista omgången i Grupp B

  • Måndag 31 juli kl. 12:00 Kanada-Australien (Melbourne Rectangular Stadium)
  • Måndag 31 juli kl. 12:00 Irland-Nigeria (Brisbane Stadium)