Kanada vände 0-1-underläge till seger 2-1 mot Irland i den jämna gruppen Grupp B. De tre poängen blev blytunga för Kanada inför sista omgången mot Australien.

Onsdagseftermiddagen bjöd på ett tufft och viktigt möte i Grupp B när Kanada och Irland drabbade samman i ett regnigt Perth. OS-mästarinnorna från 2021, Kanada, fick stå som favoriter intill matchen mot ett hårt jobbande Irland. Det var dock Irland som skulle börja allra bäst, och detta på ett unikt sätt.

I den fjärde matchminuten stegade nämligen lagkaptenen och stjärnan Katie McCabe upp vid höger hörnflagga för att slå matchens första hörna, och Arsenal-spelaren skruvade in hörnan med en perfekt vänsterträff och in i mål, detta för Irlands första VM-mål någonsin på damsidan.

Irland kontrollerade första 25 minuterna på ett bra sätt utan att Kanada hotade. Efter 30 minuter fick Kanada dock ett drömläge efter en fast situation när Vanessa Gilles brände målet från nära håll och även chansen till kanadensisk kvittering den gången. Kanada var inte superfarliga men man höjde sig under slutkvarten av första halvlek och började hitta ett spel där man kontrollerade bollen lite mer och tog sig till något farligare ytor även om Irland var ganska farliga när man väl tog sig fram.

Precis när det såg ut att gå till halvtidsvila med en irländsk ledning så kom en kanadensisk kvittering i en av tilläggstidens allra sista händelse när Irlands försvarare Megan Connolly oturligt skickade in 1-1 i eget mål.

Det stod alltså 1-1 in till andra halvlek och regnet öste ner i Perth, i en match som levde till hundra procent. Kanadas mål i slutet på första halvlek var livsviktig och gav Kanada extra tändning, något som resulterade i ett 2-1-mål åtta minuter in i andra halvlek när Adriana Leon tog emot bollen i straffområdet innan hon forcerade in 2-1 för Kanada och OS-mästarna hade vänt på steken.

Den närmsta halvtimmen gick snabbt och utan några mål. Kanada var det bättre laget men Irland försökte pressa på i slutet för att hitta en kvittering även om Kanada kanske skapade flest lägen i sina kontringar.

Irland skulle dock inte komma tillbaka in i matchen utan Kanada stod som segrare med 2-1 i den andra gruppspelsmatchen och tog tre nya poäng. I nästa omgång väntar Australien för Kanada medan Irland ska ställas mot Nigeria. Australien och Nigeria möts imorgon och efter den matchen vet man hur ödet står inför den sista gruppspelsomgången.

Kanada – Irland, 2-1 (1-1)

’4 0-1 Katie McCabe
’45+4 1-1 Självmål
’54 2-1 Adriana Leon


Borussia Dortmund - Real Madrid