Kina jagar Danmark i Grupp D. Asiaterna vann med 1-0 i en tuff och jämn drabbning mot Haiti efter ett straffmål i andra halvlek, detta trots att Kina spelade med en spelare mindre i två tredjedelar av matchen.

Under fredagen spelade Haiti och Kina om viktiga poäng i Grupp D. Kina började allra bäst i matchen där man tog tidigt hand om bollinnehavet medan Haiti, som imponerade i premiären mot England, inte alls kom upp i nivå inledningsvis. Haiti skulle dock få sin inbjudan in i matchen efter dryga halvtimmen när Kinas erfarne mittfältare Zhang Rui blev utvisad efter en stämpling.

Den första halvleken blev lite annorlunda efter det röda kortet och Kina behandlade bollen väl men man var lite tunna framåt, efter att också bytt ut en av sina forwards i samband med utvisningen. Första halvleken slutade mållöst.

Intill andra halvlek bytte Haiti in sin största stjärna Melchie Dumonay som av någon anledning bänkades från start. Dumonay fick matchens farligaste möjlighet i den 53:e minuten när hon stod ett par meter från mål och avslutade efter en hörna men där Kinas målvakt Yu Zhu stod för en superräddning.

Haiti fick lite mer tryck i andra halvlek med en spelare mer på planen men utan att vara dominanta. Kinas första skott på mål i andra halvlek kom dock efter 67 minuter vilket säger en del om den defensiva inriktningen hos kineserna. Men Kina skulle få ett guldläge med dryga kvarten kvar när en kinesisk spelare fälldes i straffområdet och domaren dömde straff.

Från elva meter stegade den erfarne Wang Shuang fram och lurade ner målvakten i fel hörn och placerade in 1-0 för Kina. Med kvarten kvar var målet otroligt viktigt då båda lagen såklart ville hänga på England och Danmark i jakten på en åttondelsfinal. Kina kanske skulle ha fått en straff till bara ett par minuter efter ledningsmålet då en haitisk försvarare var alldeles för tuff i straffområdet ännu en gång, men domaren ville inte ta hjälp av VAR-teamet för att kolla situationen.

Haiti behövde få in en kvittering för att hålla hoppet om åttondelsfinal vid någorlunda liv in till sista omgången. Och man såg ut att få den bästa av möjligheter när den spanska domaren tilldömde en straff för Haiti under tilläggstiden. Men efter att domaren kollat på situationen på VAR-skärmen så tog hon bort straffen och Haiti fick inte chansen att kvittera från elva meter.

Med tre minuter kvar av tilläggstiden vände Haitis lagkapten Nerilia Mondesir på en femöring i straffområdet och tog ett avslut tätt utanför. Det blev Haitis sista chans, trots att man kanske borda ha fått straff vid två tillfällen under matchens två sista minuter. Men den spanska domaren var bestämd i sina domslut trots att klagomålen från den haitiska bänken var högljudda.

Det blev inget haitiskt mål och Kina kunde istället säkra tre poäng efter en jämn och händelserik drabbning i Grupp D. Slutresultatet skrevs till 1-0 och Kinas tre poäng gör att man kan drömma om åttondelsfinal. I sista omgången ställs Kina mot England medan Haiti tar sig an Danmark.

Kina – Haiti, 1-0 (0-0)

’74 1-0 Wang Shuang


Borussia Dortmund - Real Madrid