Foto: Bildbyrån

Idag drar kvartsfinalerna igång och detta med den första kampen mellan Uruguay och Frankrike. Lagen befinner sig på den andra sidan av slutspelsträdet jämfört med Sverige och skulle kunna möta på vårat eget landslag först i medaljmatcherna. Nästkommande motstånd för segraren i dagens match blir istället Brasilien eller Belgien, som man då tar sig an i semifinalen på tisdag den 10 juli.

Cavani kan saknas i Uruguays anfall

Inför matchen har Rodrigo Bentancur ett gult kort med sig, vilket innebär att han riskerar att missa en eventuell semifinal om han inte sköter sig på planen idag. Edinson Cavani skadade sig dessutom i åttondelsfinalen och det är ännu ovisst om han kommer att finnas med vid matchen idag. Stjärnan har gjort tre av lagets sju mål i turneringen hittills och kan bli en saknad spelare i laget anfall.

Franska spelare kan missa eventuell semifinal

En av de stora stjärnorna i laget är Kylian Mbappe, som hunnit med att sätta tre bollar i nätet under sina fyra spelade matcher. Förutom att ha blivit utvald till Man of the Match vid två tillfällen är han med i kampen om skytteligasegern. Paul Pogba, Corentin Tolisso, Benjamin Pavard och Olivier Giroud går alla in i dagens möte med varsitt gult kort, där en ytterligare varning kan leda till uteblivet spel i en semifinal. Blaise Matuidi är samtidigt avstängd i dagens match.

Tidigare möten mellan lagen

I VM-sammanhang har det blivit tre möten mellan lagen, där samtliga skett i gruppspelet. Första mötet var 1966, där Uruguay vann matchen med 2-1. De efterföljande mötena kom 2002 och 2010 och båda dessa matcher blev mållösa.

Tittar man istället på vänskapsmatcher har lagen spelat fyra sådana genom åren. Även dessa har blivit ganska målfattiga och vid två tillfällen har mötet slutat 0-0. De övriga matcherna har givit lagen varsin seger. Detta ger en total på sju möten med 2 segrar till Uruguay och 1 till Frankrike.

Matchen mellan Uruguay och Frankrike har avspark klockan 16:00 och kommer då att visas i SVT 1 och streamas via SVT Play och C More.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid