Foto: Wikimedia

Under natten avslutades det nordamerikanska mästerskapet i damfotboll, där åtta nationer gjorde upp om titeln och de åtråvärda VM-platserna.

Redan för ett par dagar sedan stod det klart att det var USA och Panama som gick vidare till slutspelet från grupp A, samtidigt som Kanada och Jamaica gick vidare ifrån grupp B. Gruppsegrarna USA och Kanada fick då möta tvåorna ifrån den andra gruppen, där de båda stornationerna fick till riktiga storvinster. Kanada besegrade Panama med 7-0, samtidigt som USA vann över Jamaica med 6-0. Efter dessa matcher stod det klart att båda finallagen var klara för VM nästa sommar.

Under natten blev även Jamaica klara för VM efter att ha vunnit matchen om tredjeplatsen. Mötet resulterade i två mål för bägge lagen under ordinarie tid, men på straffar var det slutligen det jamaicanska laget som presterade allra bäst. Panama går dock inte helt lottlösa utan får en plats i det interkontinentala kvalet där man gör upp mot Argentina om en VM-plats. Dessa möten kommer att ske i november.

Slutliga segraren i CONCACAF Women’s Championship 2018 blev USA som vann finalen med 2-0. Både Kanada och USA är veteraner i VM-sammanhang, samtidigt som nästa års mästerskap blir en debut för Jamaica.

Sofie Hansson