Foto: Wikimedia

Under gruppspelet är en hög placering i gruppen någonting som alla alg vill nå, för att kunna garantera ett avancemang i turneringen. Vanligtvis är det de intjänade poängen i de spelade matcherna som avgör lagens placering, men ibland kan denna information göra att lagen hamnar på samma poäng. När detta sker finns det speciella regler för vad man sedan tittar på för att ranka lagen korrekt.

Skulle två lag hamna på samma poäng är det målskillnaden som avgör hur lagen placerar sig i tabellen. Skulle lagen ha lika stor målskillnad är det istället det lag som gjort flest antal mål över lag som hamnar högst upp.

Om flera lag fortfarande ligga på samma placering efter att man tittat på de ovanstående punkterna går man vidare och tittar på inbördes mötet mellan lagen. Laget som vann denna match får äran att placera sig över den andra i tabellen. Skulle det vara fler än två lag som man behöver skilja åt på det här sättet sammanställer man de inbördes mötena i en egen tabell där poäng, målskillnad och antal gjorda mål tas i beräkning precis som ovan.

Kan man efter dessa steg fortfarande inte särskilja lag går man vidare och tittar på lagens spel under sina matcher. Här premieras de lag som dragit på sig minst gula och röda kort. Detta upplägg fick användas vid herrarnas världsmästerskap förra året då Japan och Senegal hamnade på exakt samma poäng och målskillnad, samtidigt som mötet mellan lagen slutade oavgjort. Japan kunde då dra fördel av detta och avancera till slutspelet.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Bayern Munich - Real Madrid