Omslagsbilden till detta inlägg är hämtad från Bildbyrån

I varje enskild match under världsmästerskapets gruppspel står det tre mycket viktiga poäng på spel, som alla lag är i behov utav för att kunna kvalificera sig till slutspelet. Ibland händer det dock att två eller flera lag samlar på sig lika många poäng och att man då vid första anblick inte kan angöra vem som ska ta sig vidare. För dessa situationer har FIFA satt upp en hierarki över de andra faktorer som man titta på för att kunna ranka lagen mot varandra.

För att kunna vinna en match krävs det att man gör mål och målen är även en stor del utav tabellplaceringen. Om två eller flera lag hamnar på en och samma poäng är det nämligen laget med den bästa målskillnaden som placerar sig allra bäst. Målskillnaden är den siffra som man får fram genom att ta lagets antal gjorda mål och dra bort antalet insläppta mål. Skulle man inte heller här kunna skilja lagen åt så är det antalet gjorda mål som avgör det hela.

Här följer de olika reglerna som placerar lag med lika många poäng i tabellen:
1. Laget med den bästa målskillnaden
2. Laget som gjort flest mål
3. Laget som tog hem flest poäng i det enskilda mötet mellan lagen
4. Laget som har den bästa målskillnaden i det enskilda mötet mellan lagen
5. Later som gjort flest mål i det enskilda mötet mellan lagen

Skulle det vara fler är två lag som har lika många poäng så får man fram resultaten för punkt 3-5 genom att sätta samman lagens möten i en egen tabell, där man kan se poäng, mål och målskillnad för mötena sinsemellan.

Källa: Fifa.com


Borussia Dortmund - Real Madrid