Sommaren 2018 var senaste gången som mästerskapet spelades, då på europeisk mark i Ryssland. Intresset här hemma var enormt och miljonpublik följde det svenska landslaget hela vägen till kvartsfinal. Vi tar därför en blick i backspegeln på turneringen som bjöd på VM-yra över hela världen.

32 landslag reste till Ryssland för att delta i turneringen som var den 21:a upplagan att spelas. 20 av dessa deltog även under VM 2014 samtidigt som två nationer, Panama och Island, gjorde debut i sammanhanget. Det svenska landslaget nådde turneringen genom att vinna sin playoff mot Italien och därmed stoppa stornationen från sitt första VM på många år.

Gruppspelet bjöd på en mängd spännande matcher och även ett par skrällar. En av de största överraskningarna kom under den sista gruppspelsmatchen i Sveriges grupp, där utfallet i matcherna (Sydkoreas seger över Tyskland samt Sveriges seger mot Mexiko) tog Sverige från en tredjeplats till en förstaplats i tabellen. Detta innebar att Tyskland, regerande världsmästare, missade slutspelet och gjorde sitt sämsta VM någonsin.

>> Här hittar du alla resultat och tabeller från fotbolls VM 2018

När det kommer till enskilda spelare så var det Kroatiens Luka Modrić som utsågs till turneringens bäste spelare, samtidigt som Englands Harry Kane tog hem golden boot för sina sex mål i mästerskapet. Båda dessa spelare återfinns även i årets turnering och det återstår att se om de kan återupprepa sina insatser.

I videon nedan ser du några av höjdpunkterna från turneringen.


Borussia Dortmund - Real Madrid