Foto: Bildbyrån

När gruppspelet är över kan de två lag som ligger högst upp i respektive grupp räkna hem ett avancemang till åttondelsfinalerna. Men till dessa tolv lag kommer ytterligare fyra nationer att ansluta. Av grupptreorna är det nämligen de fyra bästa som avancerar till slutspelet.

Vilka dessa blir avgörs genom att man ställer samman lagens prestationer i gruppspelen i en tabell, där de fyra främsta tar sig vidare. Detta innebär att vi först efter torsdagens matcher vet vilka av grupptreorna som går vidare. Förutom poäng tittar man här på målskillnad och antal gjorda mål för att kunna skilja lagen åt.

Vem som väntar som motstånd i åttondelsfinalen är även det någonting som många funderar över, då detta inte står rakt ut i spelschemat. Motståndare avgörs nämligen utifrån vilka de fyra avancerade lagen blir, där det finns en färdig mall som kommer att följas. Enligt denna kommer dessa möjliga möten kunna ske:

Trean i grupp A möter antingen vinnaren i grupp B eller C om de går vidare
Trean i grupp B möter antingen vinnaren i grupp C eller D om de går vidare
Trean i grupp C möter antingen vinnaren i grupp A eller B om de går vidare
Trean i grupp D möter antingen vinnaren i grupp A eller B om de går vidare
Trean i grupp E möter antingen vinnaren i grupp A eller D om de går vidare
Trean i grupp F möter antingen vinnaren i grupp C eller D om de går vidare

Hur de slutliga mötena ser ut beror helt och hållet på vilka de fyra avancerande lagen blir. Alltså vet gruppvinnarna i grupp A till D inte vilka de får möta i åttondelen förrän på torsdag kväll.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid