Japan fortsätter att imponera i dam-VM 2023. I gruppfinalen mot en av guldfavoriterna, Spanien, vann Japan med hela 0-4 efter tre mål i första halvlek. Japan vinner därmed Grupp C och får möta Norge i åttondelsfinal.

Under måndagsförmiddagen möttes Japan och Spanien i Grupp C. Båda lagen var inför mötet redan klara för åttondelsfinal men man spelade om gruppsegern i Grupp C. För vinnarna av gruppen väntade Norge (tvåa i Grupp A) på andra sidan i åttondelsfinal och för förlorarna möte med Schweiz som vann Grupp A. Spanien hade bäst målskillnad (ett mål bättre) inför matchen vilket innebar att ett kryss räckte för spansk gruppseger.

Spanien ägde bollen under de första tio minuterna och såg ut att ta taktpinnen direkt. Trots detta så var det Japan som tog ledningen efter ett blixtsnabbt anfall där Hinata Miyazawa lurade en dålig spansk offsidefälla för att sedan rulla in 0-1. Efter målet fortsatte Japan att lägga sig i försvar för att förhindra spanska målchanser trots deras höga bollinnehav.

Efter dryga halvtimmen utökade Japan sin ledning genom en blixtsnabb kontring. Bollen hamnade till slut hos Riko Ueki som transporterade bollen in till straffområdet där hon vek undan Irene Paredes i det spanska försvaret innan hon sköt bollen via just Paredes och in i mål till 0-2 för Japan.

Effektiviteten gick inte att klaga på hos Japan efter två gjorda mål på två målchanser. Men inte var Japan klara där. Bara tio minuter senare, utan att knappt ha ägt boll under den tiden, så kontrade Japan blixtsnabbt igen. Bollen hamnade till sist hos 0-1-målskytten Hinata Miyazawa som sköt in sitt andra mål för dagen och sitt fjärde i denna VM-turnering.

Det gick inte annat än att imponeras av Japan efter den första halvleken. Med en taktiskt skicklig matchplan stoppade man Spanien från att skapa chanser trots ett högt bollinnehav samtidigt som man själva var hypereffektiva med tre mål på 45 minuter. Japansk tremålsledning till andra halvlek.

Den andra halvleken var händelsefattig och det kändes som att båda lagen bytte lite spelare för att vila intill slutspelet och den spanska anstormningen var inte extrem, samtidigt som Japan försvårade de spanska chanserna till reducering genom ett starkt och disciplinerat försvarsspel.

Och sedan kom det definitiva avgörandet i den 82:a matchminuten när Mina Tanaka stöd för en formidabel insats när hon ställde om efter ett inkast och fintade sin spanska försvarare innan hon sköt in bollen i bortre krysset med vänsterfoten och ett nytt japanskt klassmål var ett faktum.

Det var till slut inte mycket att orda om. Japan fortsätter att imponera i världsmästerskapet och tog en ny häftig skalp i mästerskapet. Med elva (!) gjorda mål på tre matcher och full pott med nio poäng är Japan klara och välförtjänta segrare av Grupp C. Nu ska Japan möta grupptvåan från Grupp A, Norge, i åttondelsfinal på lördag. Spanien ställs mot Schweiz som vann Grupp A. Parallellt vann Zambia mot Costa Rica (3-1) i Grupp C för att ta sin första seger i ett VM någonsin. Resultatet var dock oväsentligt för tabellställningen i gruppen.

Spanien och Japan spelar åttondelsfinal på lördagen den 5 augusti mot Schweiz respektive Norge klockan 07:00 respektive 10:00 vilket är de första åttondelsfinalerna i damernas fotbolls-VM 2023.

Spanien – Japan, 0-4 (0-3)

’12 0-1 Hinata Miyazawa
’29 0-2 Riko Ueki
’40 0-3 Hinata Miyazawa
’82 0-4 Mina Tanaka

Slutställning Grupp C

  1. Japan, 9p
  2. Spanien, 6p
  3. Zambia, 3p
  4. Costa Rica, 0p

Åttondelsfinalerna Grupp A/C

Lördagen 5 augusti:

Schweiz – Spanien
07:00

Japan – Norge
10:00


Borussia Dortmund - Real Madrid