Spanien ska spela kvartsfinal i fotbolls-VM 2023. Detta efter en storseger mot Schweiz i åttondelsfinalen med hela 5-1. Aitana Bonmati blev tvåmålsskytt i segern.

Under den tidiga lördagsmorgonen var den första VM-åttondelsfinalen ett faktum när gruppsegrarna från Grupp A, Schweiz, tog emot Spanien. Redan efter fem minuter tog Spanien ledningen genom mittfältsstjärnan Aitana Bonmati som vände bort sina schweiziska motståndare i straffområdet och lade dit ettan. Det spanska laget skulle dock få se en schweizisk kvittering sex minuter senare när Laia Codina stod för ett oturligt självmål till 1-1 i matchen där hon spelade hem bollen alldeles för hårt för att överlista sin egen målvakt.

Spanien dominerade matchen spelmässigt med ett högt bollinnehav och med många målchanser mot Schweiz som i sin tur knappt hade ett skott på mål i första halvlek. Efter 20 minuter kom ett nytt ledningsmål för Spanien när en av de stora målskyttarna, Alba Redondo, nickade in 2-1 för Spanien efter en skarvassist från Aitana Bonmati. Just den sistnämnda skulle sedan utöka den spanska ledningen med tio minuter kvar av halvleken till 3-1, detta efter att hon ännu en gång gjort en fin skottfint med sulan för att sätta trean. Spanien var dock inte nöjda med att gå in till halvtidsvilan med en tvåmålsledning. Efter en stor dominans under första halvlek kom även 4-1 i halvlekens sista minut efter att försvararen Laia Codina fått revanschera sig efter självmålet till 4-1 för Spanien.

Schweiz har varit ett solitt lag i VM med noll insläppta mål i gruppspelet men det spanska laget spräckte den nollan tidigt i matchen och visade varför man är en av guldfavoriterna i detta VM. Med fyra mål mot ett redan i halvtid så kunde Spanien spela av den andra halvleken mot ett blekt Schweiz, som endast skapade en målchans under hela matchen. Schweiz såg snarare ut att fokusera på att stoppa blödningen än något annat medan Spanien trummade på med högt bollinnehav och dominans matchen igenom.

När Jennifer Hermoso skickade in 5-1 efter 25 minuter i andra halvlek så var det klart. Spanien kunde ta en ganska komfortabel seger i åttondelsfinalen efter en helgjuten insats där framför allt Aitana Bonmati var en förgrundsfigur med två mål och två målgivande passningar. Slutresultatet i åttondelsfinalen skrevs till 5-1 till spansk favör.

Spanien är första lag att avancera till kvartsfinal i VM och kommer att ställas mot Sydafrika eller Nederländerna i sin kvartsfinal. Schweiz är å sin sida utslaget.

Spanien – Schweiz, 5-1 (4-1)

’5 1-0 Aitana Bonmati
’11 1-1 Självmål
’17 2-1 Alba Redondo
’36 3-1 Aitana Bonmati
’45 4-1 Laia Codina
’70 5-1 Jennifer Hermoso


Borussia Dortmund - Real Madrid