Kroatien vann tredjepris i fotbolls-VM 2022 i Qatar. Detta efter seger med 2-1 mot Marocko i bronsmatchen. Josko Gvardiol och Mislav Orsic blev kroatiska målskyttar i segern. Bronsmedaljen är Kroatiens tredje VM-medalj i landet historia.

Under lördagen spelades den näst sista matchen i fotbolls-VM 2022 när Kroatien och Marocko drabbades samman i kampen om VM-bronset.

Bronsmatchen skulle få en drömstart. En fin spelmässig start av Kroatien kryddades med ett kroatiskt ledningsmål efter sju minuter. En fin frisparksvariant hamnade till slut hos backtalangen Josko Gvardiol som nickade in 1-0 för Kroatien.

Den kroatiska glädjen skulle dock bli väldigt kortvarig. Bara en minut efter Kroatiens ledningsmål kom en kvittering från Marocko. Efter en marockansk fast situation var ännu en mittback framme när Achraf Dari nickade in 1-1.

Den spännande och händelserika inledningen skulle avta en aning. Efter de tidiga målen så började matchen bölja lite, där lagen i olika perioder av halvleken hade momentum. Både Marocko och Kroatien skapade ett par farligheter stundtals, men utan resultat. Den första halvleken såg ut att gå mot sitt slut med 1-1, men med tre minuter kvar av halvleken gjorde Kroatien mål igen. Efter ett fint anfall hamnade bollen till slut till Mislav Orsic som i sin tur smekte in 2-1 i bortre.

Andra halvlek

Den första kvarten av andra halvlek var ganska avslagen sett till målchanser. Kroatien använde sin stabilitet och trygghet till att inte låta Marocko skapa alltför många chanser i jakten på en kvittering.

Det märktes att det har varit en lång turnering för båda lagen, inte bara med tanke på stor rotation i startelvorna. I mitten av andra halvlek började fler spelare linka ut med skadekänningar, efter att ha tagit ut sig max i VM. Mittenperioden av halvleken förstördes därmed av många avbrott och byten.

Båda lagen såg trötta ut men mycket vilja fanns kvar under de sista 20 minuterna. Marocko skapade ett par farligheter med ganska stort tryck stundtals, där man lade in en del bollar på chans i straffområdet. Kroatien och Mateo Kovacic hade i sin tur möjligheten att punktera bronsmatchen med drygt tio minuter kvar, men sköt utanför.

Det blev spänning ända in i det sista. Marocko pushade på för en kvittering medan Kroatien försvarade framgångsrikt. Sex minuters tilläggstid skulle dock inte hjälpa för Marocko. Kroatien var mer erfarna och visade stor disciplin när man höll ledningen intakt i hela andra halvlek. Marocko hade en superchans på slutet när Youssef En Nesyri nickade precis över i matchens allra sista minut.

Bronsmatchen i VM 2022 slutade till slut 2-1 till Kroatien som knep VM-bronset i Qatar-VM. Detta är Kroatiens tredje VM-medalj i historien tillsammans med ett VM-brons 1998 och ett VM-silver från 2018. Med det är man på delad plats med Sverige i VM:s totala medaljliga.

Marocko får lämna VM som hela fotbollsvärldens nya gullegris, men utan medalj. Imorgon söndag väntar VM-finalen emellan Frankrike och Argentina, en match som sparkas igång 16:00 och sänds på TV4 och C More.

Kroatien – Marocko, 2-1 (2-1)

’7 1-0 Josko Gvardiol
’9 1-1 Achraf Dari
’42 2-1 Mislav Orsic

Så startade Kroatien

Dominik Livakovic

Josip Stanisic, Josip Sutalo, Josko Gvardiol, Ivan Perisic

Luka Modric, Mateo Kovacic

Andrej Kramaric (ut ’60), Lovro Majer (ut ’66), Mislav Orsic (ut ’95)

Marko Livaja (ut ’66)

Inhoppare:
Nikola Vlasic (’60), Bruno Petkovic (’66), Mario Pasalic (’66), Kristijan Jakic (’95).

Så startade Marocko

Yassine Bounou

Achraf Hakimi, Achraf Dari (ut ’64), Jawad El Yamiq (ut ’67), Yahia Attiyat Allah

Abdelhamid Sabiri (ut ’46), Sofyan Amrabat, Bilal El Khannouss (ut ’55)

Hakim Ziyech, Youssef En Nesyri, Sofiane Boufal (ut ’64)

Inhoppare:
Ilias Chair (’46), Azzedine Ounahi (’55), Badr Benoun (’64), Anass Zaroury (’64), Selim Amallah (’67).


Borussia Dortmund - Real Madrid