Fotbollen har haft många olika färger och former genom åren. Tittar man tillbaka på VM 1930 kan man se att det inte ens fanns någon officiell VM-boll. Istället hade båda lagen med sig en egen fotboll. Lagen fick spela en halvlek med sin boll då de inte kom överens om vems fotboll som skulle användas.

1934 anlände den första officiella VM-bollen. Efter bråket om vems fotboll man skulle använda 1930 så ansågs det vara bäst att ha en fotboll som alla spelade med. Federale 102 hette läderbollen som sparkades till vinst för Italien, dock var den väldigt olik dagens fotboll. Den skulle idag inte ens klassas som en fotboll. Den är alltför klumpig och osmidig.

Framtill VM i Sverige 1958 fortsatte bollen att utvecklas. Den officiella VM-fotbollen i Sverige kallades för Top Star och tillverkades av Sydsvenska Läder och Remfabriken, men utvecklades av Selectsport AB i Ängelholm. Top Star var inte den första bollen som det svenska sportföretaget Selectsport AB lyckats med. De hade sedan tidigare även fått ut en fotboll till bland annat Real Madrid och Arsenal, fotbollen kallades för Puskas Elité Football. Men med Top Star introducerade företaget ett nytt sätt att tillverka fotbollar. Top Star tillverkades med 24 paneler och blev behandlad med vax, en teknik som inte tidigare använts.

1870 kom den klassiska svartvita fotbollen, tillverkad av Adidas, och då med 32 paneler. Det svartvita mönstret var tillämpat för sändning i svartvit TV. Med det nya mönstret blev det enklare att följa bollen på planen.

Utvecklingen av fotbollen verkar aldrig stanna. Årets VM-fotboll, Brazuca, består enbart av 6 delar och väger 437 gram. Vid tillverkning av en fotboll idag är det mer än lädret som behöver behandlas och hållas i åtanke. Aerodynamiken, vikten, greppet och utseendet är minst lika viktigt. Brazuca har även fått en något skrovlig yta för bättre grepp.

Efter att ha betraktat VM-fotbollens utveckling genom tiderna verkar det som ingenting kan stoppa tillverkarnas lust att ta fram den perfekta fotbollen. Varje nytt VM bjuder på en bättre boll som utnyttjar spelarnas talanger ännu mer. Kanske fotbollen om ytterligare några år till och med kan förstärka dem.

Fotograf: Fred Marvaux
Källa: Bildbyrån


Borussia Dortmund - Real Madrid