Foto: Wikimedia

VM i sommar är inte bara en möjlighet för de europeiska nationerna att fastställa sin position i fotbollsvärlden. Det är även en väg att kvalificera sig till den olympiska fotbollsturneringen i Japan 2020. Totalt kommer 12 lag delta i turneringen, där Europa har tre platser att fylla. Dessa platser kommer att gå till de tre europeiska lag som presterar allra bäst i sommarens världsmästerskap.

Skulle det inte gå att utläsa vilka tre lag detta är, till exempel om två eller flera lag åker ut i samma skede av turneringen, får dessa lag göra upp i en mini-turnering om OS-platserna. Detta scenario fick man använda sig av inför OS 2016, då Sverige, Nederländerna, Norge och Schweiz alla åkte ut i åttondelsfinalerna. Lagen spelade då en turnering som Sverige segrade. Förutom vårat eget landslag tog sig även Tyskland och Frankrike till OS efter att ha åkt ut i VM-kvartsfinalerna.

England kvalar för Storbritannien

En ytterligare detalj som man får räkna med inför detta OS-kval är att England nu kommer ha möjligheten att kvala sig in till OS på det här sättet. Då alla de brittiska nationerna tävlar under gemensam flagg i de olympiska tävlingarna har man nu valt att det är England som representerar länderna i kvalet. Detta betyder att om England placerar sig bra i VM, kommer vi få se Storbritannien i OS.

OS-kval i andra världsdelar

Sydamerika har 1,5 platser i damernas olympiska turnering, som delades ut till lagen som lyckades bäst i Copa América Femenina 2018. Turneringen som spelade förra våren vanns av Brasilien som i och med detta blev det första klara laget utöver värdlandet Japan. Dessutom kommer Chile göra upp om den andra platsen mot ett lag ifrån Afrika.

Den afrikanska kvalificeringen till OS sker genom ett speciellt kval där ett lag går direkt till turneringen samtidigt som ett lag går till playoff. Denna turnering kommer att spelas någon gång under 2019. Förutom Sydamerika har även Oceanien tagit ut sitt representerande lag, som blev Nya Zeeland. Detta blev klart efter att OFC Women’s Nations Cup spelade i november förra året, där laget även blev klara för det stundande världsmästerskapet.

Nord- och Centralamerika har två platser i OS, som kommer att gå till de bästa lagen i deras kvalturnering som spelas under början av 2020. Även Asien kommer att hålla sitt kval under samma period och ska då ta fram sina två lag. I och med att regionen har så många lag har kvalets första omgång spelats, varifrån de bästa lagen tog sig vidare till andra omgången som spelas i april. Härifrån tar sig sedan de tre gruppvinnarna till den sista omgången där man möter de högst rankade nationerna.

Anders Granström


Borussia Dortmund - Real Madrid