Foto: Wikimedia

De 24 nationerna som deltar i VM leds alla av en förbundskapten som själv har erfarenhet av att spela på planen. En del har till och med själva varit med och kämpat om medaljerna i just ett världsmästerskap. Vi har här tittat på tränarna och deras meriter i form av att som spelare eller ledare deltagit i tidigare internationella mästerskap.

Argentina – Carlos Borello
Borello började träna det argentinska damlandslaget redan 2003 och kunde fram tills hans arbete tog slut 2012 ta laget till sina enda två tidigare deltaganden i världsmästerskapet. I juli 2017 återintog han rollen som lagets förbundskapten och hans första uppdrag blev då att ta laget till ett ytterligare VM, vilket han lyckades med.

Australien – Ante Milicic
Milicic har under sina år som spelare representerat Australien i olika landskamper, men inga större mästerskap. 2014 kom han till herrlandslagets ledning och var där assisterande kapten fram till och med 2018, då hans fokus lades på juniorlandslagen. Men i och med att Alen Stajcic plockades bort från sin roll som damernas förbundskapten fick Milicic ta över i februari månad. För tillfället har han uppdraget året ut.

Brasilien – Vadão
Oswaldo Fumeiro Alvarez, mer känd under smeknamnet Vadão, är en tränare som sedan 1990 coachat en mängd olika klubblag. 2014 kom han till det brasilianska damlandslaget och coachade året därpå laget i VM i Kanada, där man tog sig till åttondelsfinal. Året därpå tog sig laget till en semifinal i OS på hemmaplan, men efter det valde Vadão att lämna sitt uppdrag för att istället coacha ett klubblag. Dock tog det inte lång tid innan han var tillbaka på posten och tog laget till ett nytt mästerskap.

Chile – José Letelier
När Letelier själv spelade i olika Sydamerikanska klubblag innehade han positionen som målvakt. Dock fick han aldrig chansen att själv spela i landslaget, men har däremot visat upp mycket stora skickligheter i att coacha. 2010 började han träna damlaget för sin forna klubb Colo-Colo, som han under sina fem år tog till tio efterföljande ligavinster. 2015 började han träna det chilenska damlandslaget och kunde tre år senare ta laget till sitt allra första VM.

England – Phil Neville
Mellan 1996 och 2007 var Phil Neville en del av det engelska herrlandslaget i fotboll och hann under dessa år med att delta vid tre europeiska mästerskap. Dock blev det inga världsmästerskap som spelare, utan han hamnade vid flera tillfällen precis utanför den slutliga truppen dit. Efter tre år i staben hos engelska och spanska klubbarna Salford City och Valencia tog han i januari 2018 över ansvaret för de engelska damerna.

Frankrike – Corinne Diacre
Diacre är en riktig ikon inom fransk damfotboll och var under perioden 1993-2005 en del av det franska damlandslaget. Som back var hon då med och spelade i VM 2003, som även var de första mästerskapet som nationen kvalificerade sig till.

Italien – Milena Bertolini
Det italienska landslaget fick Bertolini som tränare i augusti 2017, lagom tills att VM-kvalet drog igång. Efter att ha missat de senaste världsmästerskapen gör nu laget återkomst i turneringen efter 20 år, mycket tack vare Milenas ledning. Hon har själv spelat för landslaget under sin karriär som spelare på 80- och 90-talet, men aldrig deltagit i ett världsmästerskap tidigare.

Jamaica – Hue Menzies
Det jamaicanska damlandslaget är i år kvalificerade för sitt allra första världsmästerskap, vilket även blir första gången som en nation ifrån Karibien medverkar i turneringen. Menzies har en mycket lång karriär som tränare bakom sig och har sedan 2014 varit den som lett landslaget till några av sina största framgångar.

Japan – Asako Takakura
Under 15 års tid var Asako spelare i det japanska damlandslaget och var här med och spelade VM 1991 och 1995. Där tog man sig som längst till en kvartsfinal och året därpå deltog hon även vid OS för nationen. 2013 började hon jobba som tränare för juniorlandslagen och tog 2016 över ansvaret för damerna. Detta blir därmed hennes första VM som förbundskapten.

Kamerun – Alain Djeumfa
Vid början av året kom nyheten att Kameruns tidigare förbundskapten Joseph Ndoko fått lämna sin post med omedelbar verkan. Djeumfa fick då tillträda som ny tränare med endast månader kvar till VM och många hoppas på att hans erfarenheter från att ha tränat olika klubbar ska kunna hjälpa honom och laget under turneringen.

Kanada – Kenneth Heiner-Møller
Danska Møller tillträdde som förbundskapten för det kanadensiska damlandslaget i början av 2018 efter att ha varit assisterande tränare i laget under tre år. Innan detta var han huvudtränare för de danska damerna mellan 2006 och 2013 och har under dessa år deltagit vid sidan om planen under VM 2007 och 2015. Som spelare själv fick han aldrig uppleva något spel i landslaget, då han som 30-åring fick avsluta karriären efter en skada.

Kina – Jia Xiuquan
Mellan 1983 och 1992 var Jia Xiuquan en av de stora stjärnorna i Kinas herrlandslag som bland annat var med och representerade laget vid OS 1988. 2018 tillträdde han som förbundskapten för nationens damlandslag efter att ta tränat olika klubblag och landets juniorlandslag.

Nigeria – Thomas Dennerby
Svensken Thomas Dennerby har coachat det nigerianska landslaget sedan början av 2018 och har innan det tränat de svenska damerna mellan 2005 och 2012. Under de åren deltog han i två världsmästerskap, varav det ena resulterade i en bronsmedalj. Även två olympiska turneringar hanns med, där kvartsfinal nåddes. Som spelare fick han inte chansen i någon internationell turnering.

Nederländerna – Sarina Wiegman
Wiegman blev under sin karriär den första spelaren i det nederländska damlandslaget som nådde 100 spelade matcher för nationen. Trots att hon spelade i laget under 14 år blev det inget VM-spel för hennes del, utan hennes första världsmästerskap fick upplevas från sidan av planen då hon var assisterande tränare vid förra upplagan av turneringen. Efter ett par vändor som tillfällig förbundskapten fick hon till slut titeln spikad under 2017.

Norge – Martin Sjögren
Sedan 2016 har svensken Martin Sjögren varit förbundskapten för det norska damlandslaget, vilket är hans första uppdrag inom landslagsvärlden. Tidigare har han tränat lag i Damallsvenskan, där han bland annat tog Linköping till en seger 2016. Efter ett av nationens sämsta resultat i EM flr två år sedan hoppas nu Sjögren ta laget till nya framgångar i sitt åttonde VM.

Nya Zeeland – Tom Sermanni
Strax efter att nationen blev klar för VM tillträdde Sermanni som ny tränare i slutet av 2018. Tidigare har skotten tränat såväl USA:s som Kanadas och Australiens damlandslag, där han deltagit som coach vid både VM 2011 och 2015. Dessförinnan har han tränat en mängd olika klubbar i länderna och själv även spelat i klubblag världen runt.

Skottland – Shelley Kerr
Kerr, som själv spelade för de skotska damerna under sin karriär fick huvudansvar för laget i april 2017 och kunde i kvalet leda laget till sitt allra första VM. Under sina nästan 20 år som spelare i landslaget hann hon med en stor mängd matcher, men inga medverkande i ett världsmästerskap. Tidigare har hon även tränat damernas juniorlandslag.

Spanien – Jorge Vilda
Vilda fick 2015 jobbet som förbundskapten för de spanska damerna efter att tidigare ha coachat nationens olika juniorlandslag. Efter hans kliv in i laget har de spanska damerna nått flera stora milstolpar, såsom sin allra första finalplats och seger i den europeiska turneringen Algarve Cup.

Sverige – Peter Gerhardsson
Gerhardsson har coachat de svenska damerna sedan augusti 2017 och det stundade världsmästerskapet är därmed det första stora mästerskapet han spelar med laget. Som spelare har han inte fått någon chans i landslaget och de enda erfarenheterna han har av det utöver åren med damerna är två säsonger med U17-laget. Däremellan har han tränat ett flertal olika svenska klubbar.

Sydafrika – Desirée Ellis
Ellis har en lång karriär som spelare i det sydamerikanska landslaget, men fick där aldrig chansen att spela i något världsmästerskap. Hon tog sig an rollen som lagets coach under hösten 2016 och har nu lyckats ta laget till sitt allra första världsmästerskap genom tiderna.

Sydkorea – Yoon Deokyeo
Mellan 1989 och 1991 spelade Deokyeo i Sydkoreas herrlandslag och var där med och spelade vid VM 1990. 2013 tillträdde han som damernas förbundskapten och har under sina år med lagen coachat dem genom ett tidigare VM (2015). Där gjorde man sitt bästa mästerskap hittills då man tog sig till åttondelsfinal.

Thailand – Nuengruethai Sathongwien
Detta är den andra omgången som Sathongwien coachar det thailändska damlandslaget. Mellan 2014 och 2015 coachade hon laget till sitt allra första VM och efter två år ifrån laget återkom hon för att på nytt ta laget till världsmästerskapet.

Tyskland – Martina Voss-Tecklenburg
En av de vassaste nationerna i turneringen leds sedan början av året av den tidigare landslagsstjärnan Voss-Tecklenburg som själv deltagit i tre VM som spelare (1991, 1995 och 1999). Dessutom coachade hon mellan 2012 och 2018 det schweiziska damlandslaget som då nådde sitt allra första världsmästerskap.

USA – Jill Ellis
I lite mer än tio år har Ellis till och från hållit i taktpinnen i laget, där därförinnan tränat de olika juniorlandslagen. Efter att ha tagit USA:s damlandslag till ett guld vid förra VM:et utnämndes hon till FIFA:s främsta damtränare för året. Under sina år har hon även jobbat tillsammans med Pia Sundhage när hon ledde det amerikanska laget.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid