Foto: Wikimedia

När VM idag inleds så består spelschemat endast utav en öppningsmatch mellan hemmanationen Ryssland och deras gruppmotståndare Saudiarabien. Allt fokus läggs därmed på den spännande matchen på Luzjniki-stadion i Moskva, där hemmanationen lär ha en stor mängd fans på läktarna. Det ryska laget har laddat upp under de senaste veckorna med två landskamper mot Österrike och Turkiet, där det blev en förlust och en oavgjord match. Saudiarabien i sin tur förlorade först med 3-0 mot Peru, men lyckades sedan sätta press på guld-tippade Tyskland i lagens sista träningslandskamp i förra veckan.

Att mästerskapets inleds med att hemmanationen ställer sig på planen är någonting som man haft som tradition sedan 2006, då Tyskland inledde VM med en match mot Costa Rica. Delvis har detta att göra med att hemmanationen sedan dess automatiskt placeras i grupp A, som genom spelschemat får spela sina matcher först utav alla. 2014 var dock första gången på senare år som spelschemat endast bestod utav öppningsmatchen under dag 1, vilket gör att det läggs ett mycket större fokus på den enskilda matchen.

Hur har det gått i tidigare öppningsmatcher?

Hemmapubliken brukar vara otroligt stöttande under VM och inte minst när värdnationen spelar sin allra första match. Det är till och med så att inget hemmalag har någonsin förlorat när de har spelat i turneringens öppningsmatch. När Brasilien tog sig an Kroatien på Arena de São Paulo inför 62 000 åskådare vid förra VM så var det besökarna som först tog ledningen i matchen. Dock kunde lagets stora målskytt Neymar kvittera efter dryga halvtimmen och sedan även sätta 2-1 på straff. Matchen rundades av med ett ytterligare brasilianskt mål innan publiken kunde ge laget stående ovationer.

I Sydafrika 2010 inleddes turneringen med en match mellan hemmanationen och Mexiko på arenan Soccer City i Johannesburg. Publiksiffran låg på hissnande 84 000 åskådare, som kunde se Siphiwe Tshabalala sätta turneringens första mål efter 55 minuter spelade. Det mexikanska laget kunde senare kvittera och matchen resulterade i varsin poäng till de två lagen.

2006 var Tyskland värd för turneringen och då lyckades man besegra Costa Rica med 4-2 i premiären. Även Sverige har under åren fått äran att delta i en öppningsmatch. Detta skedde när mästerskapet spelades på svensk mark 1958 och laget besegrade Mexiko med 3-0 i premiären.


Borussia Dortmund - Real Madrid