Foto: Pixabay

Nu när samtliga 32 VM-trupper har presenterats så finns det en mängd med statistik som tagits fram utifrån denna information. En utav den mest intressanta informationen är den kring deltagarnas tidigare erfarenheter utav mästerskapet. I och med att det svenska landslaget inte tagit sig till VM sedan 2006 så är det inga utav årets spelare som har erfarenhet utav ett världsmästerskap. Men ser man till övriga lag så finns det spelare med en mängd stora meriter på sitt CV. Här nedanför har vi summerat statistiken kring tidigare VM-deltagande samt ålder på spelarna.

Tidigare VM-meriter och möjliga rekord

Totalt är det 736 fotbollsspelare som under nästa vecka reser till Ryssland för att delta i turneringen. 200 utav dessa har deltagit i tidigare världsmästerskap, där 186 utav dem fanns med i Brasilien år 2014. Samtidigt var 61 utav spelarna med i VM 2010 och 21 fanns med i VM 2006. Mexikos Rafa Marquez tangerar med sitt deltagande det innestående rekordet på fem världsmästerskap, då han även var med och spelade i Japan 2002. Förutom honom är det endast tre andra spelare som spelat fem VM under sin karriär.

Den aktiva VM-spelare med flest mål i tidigare mästerskap är Thomas Müller, som gjorde 5 mål i både VM 2010 och 2014. Det innestående världsrekordet på 16 VM-mål innehas utav tyska Miroslav Klose och med lite tur kan landsmannen alltså tangera rekordet.

Världens äldsta VM-spelare kommer till Ryssland

Spelarna i de olika trupperna är i alla åldrar och Egyptens målvakt Essam El-Hadary kommer med sin medverkan att bli den äldsta spelaren i VM någonsin. Han kommer nämligen att vara 45 år och 5 månader när mästerskapet börjar. Den yngsta spelaren återfinns i Australiens lag, där Daniel Arzani endast är 19 år och 5 månader. Detta ger tävlingen ett ålders-spann på hela 26 år, vilket verkligen visar på vilken övergång mellan generationer som sporten befinner sig i.

Den totala snittålderns för årets spelare är 28 år, vilket är äldre än vid något tidigare världsmästerskap. Det svenska laget har en egen snittålder på 28,4 år vilket lägger dem väldigt nära medelsiffran. Högst medelålder har Costa Rica på 29,5 år och lägst har England, Nigeria och Frankrike på 26 år.

Även bland förbundskaptenerna kan man se stora skillnader i ålder. Uruguays kapten Oscar Tabarez blir med sina 71 år turneringens äldsta, samtidigt som Senegals 42-årige Aliou Cisse är den yngsta.

Källa: Fifa.com