Foto: Bildbyrån

VM:s första förlängning kommer i den 3:e åttondelsfinalen mellan Spanien och Ryssland. Avgörandet kommer på straffsparkar där Ryssland vinner och är klara för kvartsfinal.

Spanien var favoriter inför matchen mot Ryssland och spelet är sig likt. Spanien behåller bollen och passar runt i laget. Dock är det väldigt få möjligheter som skapas. Hade det inte varit för självmålet av Sergey Ignashevich i 12:e minuten så hade ställningen troligtvis varit 0-0 efter första halvleken och en väldigt tråkig sådan. Mest spännande är det när Ryssland vinner boll och skapar ett anfall.

Anfallsglädjen från matchen mot Portugal är som bortblåst, Spanien är tillbaka till att, i princip, försöka passa bollen i mål. Det görs inga löpningar i djupled, det sker få rörelser över huvud taget. Om bollen enbart passas runt så kommer inget att hända, förutom att det väldigt tråkigt att titta på.

I samband med en hörna för Ryssland så håller Pique upp armen över huvudet och får bollen nickad på denna, det döms straff. Artem Dzyuba sätter en säker straff och det är nu kvitterat till 1-1 i den 40:e minuten.

Kan detta bli en väckarklocka för Spanien eller är det här som Ryssland vänder matchen?

Det märktes en skillnad i Spaniens spel i början av 2:a halvleken. Fler som tar löpningar och plötsligt så skapar målchanser, inte så farliga men ändå målchanser. Efter hand så mattas spelet av och Spanien trillar bara boll. Det är mycket tråkigt att den ryska publiken buar, samtidigt som jag kan förstå varför. Två halvlekar med att Spanien bara passar runt bollen är inte speciellt spännande.

Matchen går till förlängning. Ryssarna var väldigt slitna och hade mycket krampkänningar. Spanien stod för det mesta av spelet, men Ryssland kunde läsa av spelet mycket bra och därmed försvara sig väl. I andra förlängninskvarten så skruvar Spanien upp pressen ytterligare och nu är det nära ett vinstmål. Men avgörandet kommer att ske på straffar.

Akinfeev blir stor matchhjälten när han tar två straffar och Ryssland slår ut favoriterna Spanien.

Domare: Kuipers B. (Ned)
Spelplats: Luzhniki Arena (Moskva)

Anders Granström