Snipp, snapp, snut – så var VM-resan slut. Brutalfiaskot blev igår ett faktum. Världsmästarna, Spanien, åker ut redan i gruppspelet. Detta är beviset på att mycket kan hända på fyra år. Även att fotboll är en lagsport – oavsett hur många skickliga individualister det finns på plan.

Inför VM listades Spanien som ett lag att räkna med. På pappret var laget ett av världens bästa. Ett lag där man på avbytarbänken har spelare som Fernando Torres, Gerard Pique och David Villa. Men det gick inte alls som planerat (bortsett för Chiles coach Jorge Sampaoli naturligtvis).

Det var inget som fungerade. Diego Costa, anfallaren som skulle frälsa Spanien och vara pusselbiten för framgång i vad som inför turneringen talats om vara Spaniens problemområde, svarade inte på förväntningarna. Den rutinerade målvakten Iker Casillas hanterade spelet likt en nervös pojke som skulle spela sin första cup.

På fyra år kan det hända oerhört mycket och mästarnas fall bekräftar detta. Samtidigt har Spanien spelat oklanderligt senaste åren och vann sin VM-kvalgrupp enkelt. Var det nöjdheten och mättnaden som gjorde att Spanien inte riktigt orkade, denna gång? Eller var det tiki-taka-fotbollen som var alldeles för lätt att läsa? Samtidigt är detta utfall inte unikt. Sedan tjugo år tillbaka har endast en regerande mästare tagit sig till semifinal.

I slutändan kan detta vara nyttigt för spansk fotboll. Ett bakslag som kan leda till att man väljer att lyfta fram yngre talanger och testar nya spelstilar. Det kommer i längden gynna hela fotbollsvärlden.

Saga Rosén

Splashbild
Fotograf: Niklas Larsson
Källa: Bildbyrån


Borussia Dortmund - Real Madrid