Sverige står inför en bronsmatch i fotbolls VM 2023 där man ska ta sig an Australien. Matchen äger rum lördagen den 19 augusti med avspark klockan 10:00 svensk tid på Lang Park i Brisbane. På den här sidan hittar du all information inför tredjeprismatchen.

Var sänds VM-mötet mellan Sverige och Australien?

Det är Viaplay Group som kommer att sända matchen, då i sin huvudkanal TV6. Dessutom kommer du kunna streama mötet såväl live som i efterhand hos Viaplay. Matchen sparkas igång 10:00 svensk tid och sändningen börjar redan 09:00.

Vilka är favoriter i matchen?

Det är helt jämna odds mellan lagen. Det är ovisst på förhand att skilja lagen åt spelmässigt då de båda är stabila och fysiska lag med spets i alla lagdelar, samt med två taktiskt skickliga tränare. Lägg därtill en ny mental aspekt i att få sin dröm om guldet krossad för att sedan gå upp på hästen igen till en bronsmatch. Fördel Australien i den aspekten att man har hemmapubliken i ryggen. Fördel Sverige i och med att man har en dags mer vila jämfört med hemmanationen. Annars jämnt hos spelbolagen.

Sveriges väg till bronsmatchen

Blågult började något skakigt med ett sent segermål mot Sydafrika i VM-premiären efter en insats som hade mer att önska, dock mot ett lag som uppenbarligen var tillräckligt bra för åttondelsfinalen så premiären gav en lite annan eftersmak trots allt. Sedan imponerade Blågult rejält när man tvålade till Italien med hela fem bollar för att sedan besegra Argentina med 2-0 i den sista gruppspelsmatchen. Sedan väntade en straffrysare mot USA och en helgjuten insats mot Japan för att slutligen nå semifinalen. Sverige stod sedan inför en tung förlust mot Spanien i semifinalen vilket krossade de blågula gulddrömmarna.

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Sydafrika, 2-1

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Italien, 5-0

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Argentina, 2-0

Åttondelsfinal:
Sverige – USA, 1-0 e.str

Kvartsfinal:
Sverige – Japan, 2-1

Semifinal:
Sverige – Spanien, 1-2

Australiens väg till bronsmatchen

Australien har imponerat stundtals i detta hemma-VM men fick framför allt lite flyt med sig för att knipa gruppsegern från den tajta Grupp B. Tony Gustavssons landslag tog en premiärseger med 1-0 mot Irland utan att imponera och förlorade sedan överraskande mot Nigeria i den andra matchen, ganska övertygande. Men i den sista gruppspelsomgången så gick Australien ut och körde över OS-mästarna Kanada både spelmässigt och målmässigt. Sedan väntade en åttondelsfinal där Australien övertygade stort i sin seger mot Danmark för att sedan besegra Frankrike efter en straffrysare i kvartsfinalen. Sedan väntade en tung förlust i semifinalen mot England.

Match 1:
Australien – Irland, 1-0

Match 2:
Australien – Nigeria, 2-3

Match 3:
Australien – Kanada, 4-0

Åttondelsfinal:
Australien – Danmark, 2-0

Kvartsfinal:
Australien – Frankrike, 1-0 e.str

Semifinal:
Australien – England, 1-3

Sveriges trupp till VM 2023

>> Här hittar du den kompletta truppen

Australiens trupp till VM 2023

>> Här hittar du den kompletta truppen

Lagens tidigare meriter

Sverige
Med fyra VM-medaljer (1 silver och 3 brons) är Sverige ett av de mer framgångsrika lagen i VM-sammanhang. Olympiska silver från 2016 som 2021 är andra meriter värda att nämna. Peter Gerhardssons landslag (sedan 2017) har tagit sig till fyra raka mästerskapssemifinaler, på fyra försök. Man går nu för sitt fjärde VM-brons efter bronsen från 1991, 2011 och 2019.

Australien
Australien har aldrig tidigare spelat en bronsmatch i ett VM och nådde sin första historiska semifinal i sitt hemma-VM. Man har som bäst slutat sexa i ett VM, och har tidigare nått tre VM-kvartsfinaler som bästa resultat.

Senaste möten

Sverige och Australien har mötts några gånger senaste åren då det såklart är enkelt att ordna träningslandskamper mellan två vänskapliga nationer. Men de fajtades också under OS 2021 i Tokyo där Blågult vann två av två matcher. Senast länderna möttes var i en landskamp förra året där Australien körde över Sverige målmässigt, ett blågult landslag som för dagen dock var ganska B-betonat jämfört med Australiens ordinarie startelva.

Landskamp 2022:
Australien – Sverige, 4-0

OS 2021:
Sverige – Australien, 1-0

OS 2021:
Sverige – Australien, 4-2

Landskamp 2021:
Sverige – Australien, 0-0