Foto: Wikimedia

Inom kort kör VM-kvalet igång igen med matcher i tre av de sex kontinenterna. Här summerar vi vad du har att vänta sig av juni månads kvalificeringar till fotbolls VM 2022 i Qatar.

För landslagen i Asien, som fick sina matcher i mars månad framflyttade, kommer man nu spela ett stort antal möten mellan 28 maj och 15 juni. Här kommer del två av deras kval att avslutas och de åtta gruppvinnarna tar sig vidare till nästa del av kvalet, tillsammans med de fyra bästa grupptvåorna. Nordkorea meddelade nyligen att man på grund av pandemin hoppar av kvalificeringen till VM och det är därmed 39 lag som är kvar i kampen om de fyra direktplatserna, samt platsen i det interkontinentala kvalet.

Även Nord- och Centralamerika kommer rund av sin andra del av VM-kvalet, där de lägst rankade lagen spelar ett gruppspel som inleddes i mars månad. Mellan datumen 2-8 juni spelas flertalet matcher som kommer avgöra vilka sex lag som vinner sina kvalgrupper. Även här har ett lag, Saint Lucia, dragit sig ur kvalificeringen. Detta gör att det är 29 lag kvar i kampen om platserna i playoffen, som avgör vilka tre nationer som går till det avslutande kvalet där de fem topp-nationerna ansluter. Här står tre direktplatser på spel tillsammans med en plats i det interkontinentala kvalet.

Sydamerikas kval är det som har kunnat spelas bäst utifrån de planerade datumen. Härnäst kommer flera matcher äga rum mellan 3-9 juni och bara några dagar senare inleds det sydamerikanska mästerskapet Copa America. Brasilien, Argentina, Ecuador och Paraguay toppar just nu kvaltabellen och har bäst läge att få en av de fyra VM-biljetterna. Laget som slutar på en femteplats får i sin tur spela playoff för att nå världsmästerskapet.

Kontinenterna som inte spelar matcher i juni

Afrikas VM-kval har verkligen hamnat på efterkälken och ligger just nu ett och ett halvt år efter de initialt planerade speldatumen. Matcherna som skulle ha ägt rum nu i juni har även de tvingats flyttas fram och nu är nya startdatum för gruppspelet satta till september 2021. Vinnarna i de tio grupperna kommer sedan mötas i en playoff där de fem direktplatserna till VM står på spel.

Oceanien meddelade i mars att man skjuter fram hela sitt VM-kval till nästa år, då tidsramen inte gör det möjligt att genomföra kvalet enligt det planerade upplägget. Man siktar nu istället på att genomföra sitt VM-kval i form av en turnering i januari 2022. De Europeiska lagen återupptar i sin tur sitt VM-kval i början av september, när trupperna fått återhämta sig efter sommarens EM.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.