Foto: Wikimedia

Precis som det svenska landslaget är många av de andra VM-klara lagen i full gång med att inleda vårens stora uppladdning inför mästerskapet i sommar. Detta innebär allt ifrån träningsläger, landskamper och andra viktiga förberedelser. Under den här perioden vill man inte springa på några problem, utan helst se att allting flyter på som planerat.

Så är det dock inte för det australienska landslaget just nu. I helgen meddelade man att förbundskaptenen Alen Stajcic får sparken – bara månader innan VM. 45-åringen har tränat laget sedan 2014 och under den här tiden tagit sig till kvartsfinaler i såväl VM som OS, samt en silvermedalj i det asiatiska mästerskapet.

Beslutet ska bland annat grunda sig på två undersökningar som förbundet gjort, där det visat sig att det finns brister i såväl arbetsmiljön som spelarvälståndet inom laget.
– Vi känner oss inte längre säkra på att Alen är den rätta personen att leda laget och ledningen, meddelade förbundsordföranden David Gallop på en presskonferens i samband med att beslutet avslöjades.

Spanien fick ny tränare dagar innan VM

Detta är dock inte första gången som en tränare får kicken strax innan ett mästerskap. Bara dagar innan VM i Ryssland förra året fick Spaniens tränare Julen Lopetegui gå från sin post i samband med att han på ett mycket kontroversiellt vis skrivit kontrakt bakom förbundets rygg med Real Madrid. Trots att man tilldelades en helt ny, tillfällig tränare kort inpå premiärmatchen tog sig laget vidare från gruppspelet.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid