– Och inse fakta…

Det har nu gått några dagar sedan VM-kval matchen mellan Tyskland och Sveriges blåstes av och slutat 4-4. Detta sedan Sverige i andra halvlek gått ifrån 0-4 till 4-4 på mindre än 30 minuter. En osannolik upphämtning efter att ha varit utspelat i 60 minuter, men efter ett brandtal av kapten Zlatan och två kloka byten av Hamrén var resultatet ett faktum.

Det har efteråt snackats om bragdguldet för fotbollsherrarna; Glöm det. För att få ett bragdguld räcker det inte med att göra 30 bra minuter mot Tyskarna i en VM-kvalmatch som vi först om ett år får reda på ifall det gällde något eller inte. Det finns betydligt större bedrifter som bör premieras.

Om vi nu ska bortse från nuet och se till hela den tävlingssäsongen för fotbollsherrarna som nu är över kan den knappast ses som godkänt spelmässigt. Vi har detta året spelat sex stycken landskamper av tävlingskaraktär med tre segrar, en oavgjord och två förluster. Resultatmässigt absolut godkänt, dock har segrarna kommit mot Färöarna, Kazakstan och ett lika håglöst och oinspirerat Frankrike som liksom Mathias Ranégie var i sin kvaldebut mot Färöarna. Okej, det kanske var elakt men Frankrike var inte bra i den EM-matchen, det var början på deras fall neråt.

Vad värre är att Sverige faktiskt bara gjort två bra halvlekar (andra halvlek mot England och andra halvlek mot Tyskland) samt en helt bra match mot Frankrike. Somliga menar att allt laborerande i startelvan kan vara en orsak till det dåliga spelet, det är möjligt. Men en annan orsak kan faktiskt vara så att vi inte har tillräckligt bra spelare just nu.

Den tredje mars möter Sverige Irland på nya nationalarenan Friends arena, en oerhört viktig match för utgången på gruppen. Tyskland lär vinna gruppen och då gäller det att bli bland de åtta bästa tvåorna för att få kvala in till VM mot en annan grupptvåa. Till våren får vi hoppas att Kačaniklić fortsätter sin utveckling, att Elmander är frisk, att Guidetti kommer tillbaka och kan skapa lite magi i landslaget.

Ingen kan längre bortse från att Zlatan i år burit landslaget på sina axlar, sju landslagsmål i år och har klivit in i kaptensrollen som den ledare han ska vara. Mot Tyskland visade han det genom ett brandtal i pausen, ett reduceringsmål som väckte laget, en blick som sa mer än tusen år och hans tröstande klapp till Tobias Sana som missat öppet mål. Ska Sverige ta sig till VM bör vi ha en skadefri och fräsch Zlatan till våren.

Men vi har sju poäng i gruppen och är tvåa, so far är allt så bra som det kan bli nästan. Vi har inte spelat bra men ändå tagit våra poäng, det är styrkan. Får Hamrén fortsätta bygga under vinteruppehållet och vi får spelet att stämma då kommer motståndarna få det svettigt. Dörren till VM står på glänt, har vi bara modet och viljan är jag inte främmande för att Sverige kan komma att få uppleva ytterligare ett stort mästerskap, då i Brasilien 2014

* Om några veckor stundar fotbollsgalan, men behöver vi ha någon? Vi kan väl lika gärna skicka de tyngsta priserna ner till Paris, för Zlatan lär ju få guldbollen och priset som årets forward, lika självklara torde Isaksson och Källström vara i sina kategorier. Mellberg årets back?

* Man måste bara hylla Kim Källström efter dennes inhopp mot Tyskland, vilken prestation!

* Pia Sundhage rustar för hemma EM i damfotboll nästa år. Upp till bevis, det är skillnad mellan USA och Sverige i både spelarkvalitet och spelarkvantitet. Dock är det bra med ett byte för polisen Dennerby var väl inget annat än ett skämt?

* Mycket tveksamt ifall Anders Svensson följer med på någon januariturné, eller det kanske beror på vart den läggs. Alltid gött med lite värme i januari…

* Zlatan Ibrahmiovic fick igår ta emot utmärkelsen Golden Foot i konkurrens med bland andra puyol, Buffon och Xavi…Stort…

Jerry Andersson