Gruppspelet är över. Nu väntar åttondelsfinalerna. Flopparna och skandalerna under gruppspelet har präglat medierapporteringen – men har det gått lika dåligt för de europeiska länderna som det verkat? Visst har stora fotbollsnationer åkt ur turneringen: England, Spanien och Italien missar vidare spel.

Samtidigt har ett annat Europa tagit över. Schweiz,Frankrike, Belgien, Grekland, Tyskland och Holland är alla vidare i turneringen. Istället för Iniesta, Rooney och Pirlo får vi följa Van Persie, Papastathopoulos, Shaqiri och Müller. Det är ett europeiskt tronskifte vi ser inom den internationella fotbollen.

Hur dessa länder står sig mot övriga konkurrensen återstår att se. För konkurrensen är hård, och även i övriga fotbollsvärlden har underlagstippade lag visat upp ett helt annat spel än vad många trodde inför VM.

Utöver det nya Europas intåg har nya central- och sydamerikanska lag stått för VM:s skrällar. Costa Rica möter Grekland i åttondelsfinalen. Costa Rica har överraskat och detta genom att vinna dödens grupp och slå ut både Italien och England. Laget är starkt och kan gå hur långt som helst.

Mexico möter tufft motstånd i åttondelen mot Holland. Med tanke på hur laget chockade Brasilien i gruppspelet och att VMs hittills bästa målvakt, Ochoa, står i lagets mål kan det bli svårare för Robben och gänget än vad de trott.

Dessutom har både Colombia och Chile överraskat hittills i turneringen. För Chile, som möter Brasilien, tar nog resan slut i åttondelen. Men för Colombia, som möter Uruguay (utan avstängde Suárez) finns det gott hopp att de tar sig vidare till kvartsfinalen.

Nu väntar åtta, förhoppningsvis nervkittlande, åttondelsfinaler. Och förhoppningsvis återupprepas en skräll, eller två.

Saga Rosén

Splashbild
Fotograf: LEE SMITH
Källa: Bildbyrån


Borussia Dortmund - Real Madrid