Foto: FIFA™

Om drygt två veckor drar årets första omgång av kvalande till VM 2022 igång. Europas landslag är i full gång med att förbereda sig inför detta, men samtidigt väljer flera andra fotbollsförbund att ställa in sina regionala VM-kval. 

För Europas del blir detta inledningen på den hårda kampen om VM-platserna, där de tio gruppvinnarna går direkt till mästerskapet samtidigt som grupptvåorna får medverka i en playoff där ytterligare tre platser står på spel.

Mellan den 24 och 31 mars kommer en stor mängd matcher att spelas över hela kontinenten och nationernas sug efter att komma igång på riktigt är stort. Sverige inleder kvalet mot Georgien på hemmaplan den 25 mars, följt av ett bortamöte med Kosovo den 28 mars. Truppen till mötena kommer att tas ut i nästa vecka.

Men hur blir det egentligen med kvalen i de andra delarna av världen? Här har vi summerat vad du har att vänta dig av mars månads VM-kval.

De ställer in månadens VM-kval

Det Sydamerikanska kvalet startade redan i oktober förra året och förutom detta hann man även med en samling i november månad. Pandemin sätter dock stopp för mars månads kvalomgång, där bland annat Brasilien skulle ha tagit emot Argentina på hemmaplan. Detta meddelade man på FIFA:s hemsida under helgen. Nya datum för matcherna kommer inom kort. Nästa kvaltillfälle för Sydamerika blir i juni månad.

Även Asien väljer att ställa in majoriteten av de matcher som skulle ha spelats under månaden. Endast tre kvalmöten kommer att äga rum i gruppspelet som inleddes redan innan pandemin började. De senaste matcherna spelades i november 2019 och på FIFA:s hemsida kan man även se att matcherna som är tänkta att spelas i juni kommer få nya datum.

Oceanien har i sin tur tagit det stora beslutet att flytta sitt VM-kval ett helt år framåt i tiden. I förra veckan gick Oceaniska fotbollsförbundet ut och meddelade att tidsramen för att få ihop ett kval under våren var för litet. Man planerar nu att istället arrangera en turnering i början av 2022 som får agera som regionens VM-kval. Då de interkontinentala kvalet spelas i juni 2022 måste kontinenten ha fått fram sin kval-segrare innan dess.

De kvalar också i mars månad

Nord-och Centralamerika kommer att hålla sitt kval som planerat, med ändringen att en del matcher spelas på neutral mark för att minska ner på resandet. Precis som för Europa är detta inledningen på kontinentens VM-kval, som startar med ett gruppspel mellan de lägst rankade lagen. Matcher kommer även att spelas i juni och därefter går samtliga gruppsegrare vidare till nästa del av kvalificeringen.

Afrika inleder sin andra del av VM-kvalet i juni månad efter ett uppehåll sedan september 2019. Något exakt spelschema för matcherna har ännu inte presenterats, men tanken är att man till slutet av året ska ha sina VM-lag klara.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid