En rafflande kvartsfinal i damernas fotbolls-VM 2023 väntar när Sverige ställs mot Japan med avspark 09:30 fredagen den 11 augusti. Läs information om mötet nedan, en match som Sverige måste vinna för att kunna få spela om medaljer.

Efter straffrysaren mot USA känns det som att Sverige kan nå hela vägen till ett VM-guld. Prestationen mot de mesta mästarna var inte tillräckligt bra för att nå dit men målvakten Zecira Musovic räddade Blågult från ett insläppt mål för att sedan ge Sverige chansen i straffläggningen.

Nu väntar ett nytt tufft motstånd för Sverige, precis som det ska vara i ett slutspel, där Japan väntar. Japanskorna har imponerat mest av samtliga länder i detta VM och kommer från ett gruppspel där man körde över allt motstånd (inklusive guldfavoriterna Spanien) samt även en åttondelsfinalseger mot Norge med 3-1. Japan är en lagmaskin som har visat sig ha spets i både sin egen uppspelsfas men också i kontringsspelet där man kontrat in många mål via bland annat skyttedrottningen Hinata Miyazawa.

Sverige kommer ha en bra matchplan för att mota Japan och är starkare sett till längd och fysik, där Blågult kommer fortsätta utnyttja sina fasta situationer och hörnor i synnerhet.

Var sänds kvartsfinalen mot Japan?

Sverige mot Japan sänds på streamingtjänsten Viaplay och i TV6. Sändningen startar redan 08:30 svensk tid men matchen sparkas igång 09:30.

Kommentatorer

Henrik Strömblad och Saga Fredriksson står uppsatta som kommentatorer för matchen. Claes Andersson och Pär Lagerström kommenterade VM-åttondelsfinalen mot USA men nu återgår kommentatorsplatserna till Strömblad och Fredriksson som tillsammans med Bojan Djordjic kommenterade Sveriges gruppspel.

Trupperna

Sveriges trupp till VM 2023.

Japans trupp till VM 2023.

Domare

Det blir schweiziskan Esther Staubli som blåser i pipan under ödesmatchen. Staubli är en av de mest erfarna domarna i detta VM och gör sitt tredje världsmästerskap som huvuddomare.

Favoritskap

Japan är favoriter i matchen enligt spelbolagen, där japanskorna har drygt 2.20 gånger pengarna på seger medan Sverige har drygt 3.30. Då pratar vi om seger efter fulltid. Att matchen slutar oavgjord efter full tid ligger på drygt 3.20 gånger pengarna och det finns inte mycket som talar för att det blir en ojämn tillställning. Båda lagen är taktiskt skickliga och man läcker inte bakåt. I en VM-kvartsfinal ska det vara ovisst och så är det även till detta möte. Sverige gör sin andra match som underdogs i detta VM, senast gick det rätt bra mot USA. Odds för matchen och annat hittar du HÄR.

Snackisarna

Kan Sverige stoppa lagmaskinen från Japan? Kan Zecira Musovic göra en ny stormatch? Kan Sverige få tillbaka målskyttet på hörnor? Kommer Kosovare Asllani till spel? Är Japan lika bra som 2011? Var den svenska prestationen tillräckligt bra mot USA egentligen?
Frågorna är många men i ärlighetens namn så spelar det knappt någon roll, åtminstone sett till de sistnämnda. Nu är vi i ett sådant läge där det handlar om att vinna, punkt. Sverige ska till semifinal för att sedan få spela om medaljer in i det allra sista. Hur det ser ut, det struntar nog de flesta i.

Peter Gerhardssons landslag har redan tagit sig in ordentligt i stugorna och skapat VM-feber hos de instängda hushållen efter det regnväder och oväder som drabbat vårt avlånga land de senaste veckorna. Enligt Viaplay såg drygt 1 768 000 personer (på sin peak) åttondelsfinalen mot USA vilket enligt Sportbladet slog ner alla andra folkkära program under föregående veckan sett till tittarsiffror. Och det är ju så det ska vara. Damlandslaget förtjänar stödet, och de kommer att förvalta stödet.

Resultat under VM

Sverige

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Sydafrika, 2-1

Gruppspelsmatch 2:
Sverige – Italien, 5-0

Gruppspelsmatch 3:
Sverige – Argentina, 2-0

Åttondelsfinal:
Sverige – USA, 1-0 e.str

Japan

Gruppspelsmatch 1:
Japan – Zambia, 5-0

Gruppspelsmatch 2:
Japan – Costa Rica, 2-0

Gruppspelsmatch 3:
Japan – Spanien, 4-0

Åttondelsfinal:
Japan – Norge, 3-1

Tidigare möten mellan Sverige och Japan

OS 2021:
3-1

Landskamp 2016:
Sverige – Japan, 3-0

Algarve Cup 2014:
Japan – Sverige, 2-1

OS 2012:
Japan – Sverige 0-0

Landskamp 2012:
Sverige – Japan, 0-1

VM 2011:
Japan – Sverige, 3-1

Landskamp 2011:
Japan – Sverige, 1-1

Algarve Cup 2011:
Sverige – Japan, 1-2

OS 2004:
Sverige – Japan, 0-1

VM 1995:
Sverige – Japan, 2-0

VM 1991:
Sverige – Japan, 8-0


Borussia Dortmund - Real Madrid