– Eller avgör den tyska maskinen?

Efter urladdningen på Friends arena i fredags, där Sverige vände matchen mot Österrike till seger med 2-1, väntar ikväll den sista kvalmatchen mot Tyskland. Tyskland är redan klara gruppsegrare och Sverige redan klar grupp-tvåa och kan inte missa playoff.

För att Sverige ska seedas i lottningen krävs förmodligen minst en poäng i kvällens match, detta för att hålla Ukraina och Frankrike nedanför sig i seedningen. Vid förlust kan Sverige ändå behålla sin seedade plats ifall antingen Ukraina eller Frankrike undviker att vinna sina respektive matcher (mot San Marino, respektive Finland).

Man kan diskutera för/nackdelar till leda men ändå ska man komma ihåg att vi har kvalificerat oss för playoff och oavsett motstånd kommer det bli tufft. I och med att Frankrike riskerar att hamna på nedre halvan skulle det i nuläget kunna ses som ett mardröms motstånd även fast Sverige vann mot dem i EM med 2-0.

Ifall Sverige halkar ner till andra sidan kan man förutom i så fall Frankrike också få möta Portugal, ett lag med blixtrande offensiva krafter i Ronaldo och Nani, fast å andra sidan med ett något svajigare försvar. Hur man än vrider och vänder på det så finns det för- och nackdelar med alla motståndare.

Naturligtvis vore det roligt att få möta Lars Lagerbäcks Island som gjort ett fantastiskt kval, det vore roligt personligt men knappast sportsligt. En sådan lottning och svenskarna kan börja ansöka om semester till sommarens evenemang. Vi torskar aldrig ett dubbelmöte mot Island, vi har ju faktiskt Zlatan.

Andra potentiella motstånd är:
Grekland, kanske Europas tråkigaste men effektivast, släpper sällan in mål och framåt gör man ett max två…
Ukraina, hade sin peak lite grand vid hemma EM, känns inte lika heta längre dock är man alltjämnt svårflörtade i Kiev…
Turkiet, bra hemma men svårare på bortaplan, känns inte jätteheta för en VM-plats
Kroatien, ett landslag på dekis, levererar inte alls som man gjorde förr, dock ett lag som Sverige historiskt haft stora problem med…

Hur man tar sig an matchen ikväll känns väldigt oklart, det kommer bero till stor del på hur stort allvar tyskarna vill spela. Sverige saknar Zlatan (vars taktik-varning känns mer och mer rätt), Mikael Lustig spelar inte och dessutom är Andreas Isaksson tveksam till spel. Det innebär garanterat att tyskarnas respekt för Sverige inte alls är lika stor.

Sverige kan mycket väl kriga sig till en poäng, men frågorna är många, vem ska göra målen? Vem vågar bryta mönstret? Hur kommer försvaret kunna hantera snabba tyska omställningar?

Tyskland kommer till matchen med enbart en renodlad anfallare då bland annat Lukas Podolski och Miroslav Klose lämnat återbud pga skador. Det kommer innebära att det blir oerhört trångt på mittfältet då det eventuellt kommer att vara tio mittfältare på plan (om nu Sverige kommer spela med Källström, Svensson och Wernbloom på mitten) och det kan öppna för ytor på kanterna. Det kan vara nyckeln till en svensk framgång, att utnyttja korridorerna på kanterna.

Oavsett hur matchen slutar kan man se tillbaka på ett bra kval, där man vunnit de fem senaste matcherna och som sagt det väntar viktigare uppgifter för landslaget än denna. Så vinst eller förlust spelar mindre roll, så länge man är som bäst under playoff matcherna i november. Då är Zlatan tillbaka, han har varit inblandad i 14 av 16 kval mål i år, bäst i hela Europa.

Det kan räcka långt, kanske ända till Rio…

Mitt tips:
Sverige – Tyskland 1-1

Jerry Andersson