-fast med så mycket mer i potten

Ikväll 20.45 kliver det Svenska landslaget in på Estádio da Luz i Lissabon för match 1 av 2 i mötena med Portugal.

Mot sig kommer man ha en av världens just nu bästa spelare i Cristiano Ronaldo. Han som i denna säsong öst in mål för sitt Real Madrid i såväl liga som Champions League. Dessutom kommer hemmalaget ha ett rysligt stöd i form av över 60 000 åskådare.

Känslan är att det för svenska landslaget mer handlar om att överleva bortamatchen. Få med sig ett mål för att sedan kunna avgöra på hemmaplan. Efter att ha följt varenda sekund av kvalet hittills inser jag att försvaret måste överträffa det de presterat tidigare. Detta med råge.

En mot en kommer Mikael Lustig vara totalt underlägsen Ronaldo. Som tur är kommer Sebastian Larsson just ifrån en grismatch mot Manchester City, där han presterade på absolut toppnivå och tillsammans med övriga spelare i Sunderland lyckades vinna med 1-0. Lustig och Larsson kommer ha en oerhört stor uppgift att hålla koll på Ronaldo, frågan är om det kommer räcka. Ronaldo är en spelare som löper över stora ytor och oerhört svårfångad.

Portugal som lag är bättre än Sveriges på pappret, men jag är inte säker på att dem är det i praktiken. Med det laget Portugal har borde man ha vunnit sin kvalgrupp före lag som Ryssland. Nu förlorade dem mot Ryssland borta och tappade poäng borta mot exempelvis Israel. Portugisernas släppte in oroväckande många mål på bortaplan. Dessutom Ronaldo är inte ännu i landslaget vad han varit för sitt klubblag.

Sverige kommer till matchen med en Zlatan som håller samma form som Ronaldo och känns dessutom bättre än någonsin. Räcker det för att ta oss till VM? Kanske det.

Min tro är att det kanske är att målvakterna kan bli avgörande, där är Isaksson klart bättre än Portugals dito.

Zlatan hämtade i måndags ut sin åttonde guldboll, ett fantastiskt rekord, och detta är förmodligen lagkaptenens sista chans för ett VM. Ett defensivt Sverige kommer göra det svårt för portugiserna som gärna ställer om snabbt och kontrar. Den önskade matchbilden är den motsatta. Att portugiserna för spelet och att Sverige kontrar. Helst med en passningssäker Kim Källström på mitten som kan leverera bollarna mot Ibrahimovic och Elmander.

Ett avancemang till VM skulle för Sveriges del betyda välkomna miljoner in till svenska fotbollsförbundet. Ett förbund som senaste månaderna fått stå till svars för de miljonförluster som skett i nationalarenan Friends. Ett avancemang skulle absolut inte rädda situationen men ge lite andrum i väntan på lösningar.

Zlatans sista chans till VM nämndes, likväl är det förmodligen sista chansen för ett svenskt herrlandslag att ta sig till ett sådant slutspel. Detta inom en överskådlig framtid. Zlatan saknar ännu mål i ett världsmästerskap, det är en av de få milstolpar han ännu har kvar. Han vill gärna ge Sverige och sig själv den chansen nästa år i Rio.

Ikväll kör vi, allt eller inget…

Mitt tips: Portugal – Sverige 1-1

Jerry Andersson


Borussia Dortmund - Real Madrid