Tyskland, Holland, Brasilien och Argentina. Ett av lagen kommer, om en knapp vecka, stå som vinnare i årets världsmästerskap i fotboll. Klassiska lag som alla tillhörde favoriterna inför mästerskapet. Trots detta är det hittills skrällarna som jag kommer bära med mig.

Vem hade inför VM gissat att Costa Rica skulle pressa Holland till den grad, i en kvartsfinal, att matchen var tvungen att avgöras på straffar? Och vem trodde att det var colombianen James Rodriguez som i detta nu skulle leda skytteligan med sina sex mål på fem spelade matcher? Även i helhet är det även Colombia, på delad förstaplats med Holland, som gjort flest mål under VM. Skrällarna har varit många hittills i detta VM, men dessvärre har inget av ”skrällagen” tagit sig vidare till semifinal.

Istället står vi inför två spännande semifinaler med fyra fotbollsgiganter: Tyskland möter Brasilien imorgon, och på onsdag gör Holland och Argentina upp om den andra finalplatsen. Brasilien kommer få det tufft – Neymar Jr är skadad och lagkaptenen Thiago Silva är avstängd. Tyskland, i sin tur, tappat något av den styrka man visade under första matchen då Portugal krossades.

Om Brasilien inte har turen med sig, liksom tidigare i turneringen, så är det inte troligt att laget tar sig till final. Brasilien har varit en besvikelse under detta VM. Turneringen startade med ett självmål och av lagets tio mål har endast tre gjorts i slutspelet. Tyskland å andra sidan övertygade inte mot Algeriet och missade en hel del givna chanser. I kvartsfinalen mot Frankrike likaså. Dock så har laget sina stjärnor på plan i semifinalen – Schweinstieger, Özil och Müller är bara några av de som är villiga att skjuta Tyskland vidare till VM-finalen.

På onsdag ser vi om Messi fortsätter att sätta målen – eller om motståndet i form av Van Persie och Robben fortsatt har en ställning som mästerskapets starkaste målgörarduo. Denna match handlar till stor del om just detta anfallarmöte – och hur försvarsspelet fungerar. Matchen är svår att förutspå. Holland har gjort fler mål än Argentina hittills. Men om Argentina får in ett första mål och sedan spelar defensivt kan det gå hur som helst.

Den trettonde juli tror jag att Tyskland får möta Argentina i final. Men i önsketanken hade jag gärna sett Costa Rica eller Colombia i årets VM-final – skrällagen jag minns från detta VM.

Saga Rosén

Splashbild
Fotograf: TIMGROOTHUIS
Källa: Bildbyrån


Bayern Munich - Real Madrid