För tjugo år sedan sköljde fotbollsfebern över Sverige. Bronset som Sverige förvärvade genom Brolin, Dahlin och Andersson har etsat sig kvar i många människors minnen. Den klassiska straffläggningen mot Rumänien var en rysare som få glömmer. Än idag skrivs långa reportage och specialtidningar om bragden i USA. Men det är dags att blicka framåt.

Sverige frodas av fotbollstalanger. Nästan en kvarts miljon ungdomar spelar fotboll och det finns över 3 100 fotbollsföreningar i landet med en miljon medlemmar. Vi har potential att även i framtiden få ett landslag värt namnet.

Idag är ofta utgångspunkten i fotbolls-Sverige det där bronset som vi tog i Pasadena, Los Angeles. Vi jämför ofta den bedriften med vad det nuvarande svenska herrlandslaget presterar. Tjugo år har gått – och de facto att många barn och ungdomar inte kan relatera till händelsen glöms bort i det bronsfixerade fotbolls-Sverige.

Ungdomar som spelar fotboll och som har målsättning bli bäst i världen, samma mål som Zlatan hade när han var ung, behöver nya förebilder att se upp till inom fotbollsvärlden. Dahlin, Brolin och Andersson i all ära, men det gäller att tänka nytt.

Varför lyfter man inte upp damlandslagets bragder mer inom sportjournalistiken? Ett landslag som är rankad som femma i världen enligt FIFA. Ett landslag som tagit nio mästerskapsmedaljer. För mig är det obegripligt. Att göra det självklart att det är manliga fotbollsspelare som ska vara förebilder känns lite 50-tal.

Damerna tog förra året ett brons i EM. 2011 tog de ett VM-brons. Det görs inga specialtidningar eller långa reportage om de bragderna. Trots att det ligger betydligt närmare tidsmässigt än VM-94. Schelin har gjort närmare 70 mål i landslagströjan. Trots detta skrivs det nästan bara om när Zlatan ska putta ner Sven Rydell som mesta målskytt i svenska herrlandslaget.

Svensk fotbolls framtid behöver grymma spelare att se upp till. Förebilder som inte är födda -67, -68, -69 (som Andersson, Dahlin och Brolin). Och förebilder som inte bara är män.

Sverige behöver blicka framåt. Det gäller både sportjournalistkåren och Svenska Fotbollsförbundet, vars webbplats domineras av nyheter som rör herrlandslaget. Sveriges fotbollskids förtjänar det – och det är en del av arbetet för att även de ska ha viljan att bli bäst i världen.

Saga Rosén

Splashbild
Fotograf: PETTER ARVIDSON
Källa: Bildbyrån


Borussia Dortmund - Real Madrid