Foto: Bildbyrån

Efter en tuff kamp är USA klara för final i årets världsmästerskap. Samtidigt får England göra upp om bronset mot det förlorande laget i morgondagens semifinal mellan Sverige och Nederländerna. Båda lagen ställde upp med startelvor som skiljde sig åt från de som man tidigare spelat med. England valde till exempel att byta ut sin förstemålvakt, samtidigt som USA:s målskytt Megan Rapinoe byttes ut mot Christen Press. Inför matchen var det många som ställde sig frågande till detta byte, men med facit i hand var det hela en vinnande strategi.

Nytt tidigt öppningsmål från USA

Att det var mycket som stod på spel var tydligt från start, då bägge lagen visade upp ett högt tempo. USA fick till matchens första hörna efter knappt tre minuter spelade och skottet följde av flera farliga möjligheter till ett tidigt öppningsmål. Efter att England fått spela en stund på motståndarnas planhalva kunde USA vända det hela och få till det viktiga första målet genom Press som kunde nicka in bollen i den tionde matchminuten.

Chanserna till anfall tog inte slut efter målet, utan bägge lagen var snabba på att få till en vändning så fort de fick tag på bollen. USA var laget som kunde förvärva dessa möjligheter allra bäst och fick vid flera tillfällen in bollen i straffområdet. Dock var det England som kunde göra matchens nästa mål där Ellen White var den som var sist på bollen innan den studsade in via stolpen.

Båda lagen fortsatte att pressa på hårt och till slut kunde Alex Morgan skriva in sig i målprotokollet efter att på nytt nickat in bollen i mål bakom Carly Telford. Det höga tempot slutade inte där utan resterande del av den första perioden bjöd på en mängd farliga situationer. Englands Millie Bright åkte här även på matchens första gula kort efter att ha haft handen uppe i Morgans ansikte.

Farliga lägen, straff och en tuff kamp ända in i det sista

Gult kort för USA:s Lindsey Horan inledde den andra halvan av matchen och kort därpå tilldelades England en frispark som resulterade i en mycket farlig situation framför målet. Jämfört med den tidigare halvleken var det här England som höll ett högre tempo i jakten på det viktiga kvitteringsmålet. Matchens första byte skedde i den 58:e minuten när Frank Kirby klev in och bytte av Mead på det engelska mittfältet. Efter en miss från Telford fick Press ett farligt friläge för en utökning, men bollen hamnade utanför.

USA:s Lavelle fick kliva av planen skadad och ersattes av Samantha Mewis. Hettan fortsatte att stiga efter detta då flera fula tacklingar och avblåsningar följde. Ellen White kunde i den 67:e minuten skjuta in sin sjunde boll i målet under denna turnering, men efter att situationen granskades i VAR dömdes målet bort på grund av offside. Även på ytterkanten skedde ett byte i den engelska uppställningen när Jade Moore klev in och tog Walshs plats.

Med 12 minuter kvar av ordinarie tid fick England ett riktigt vasst läge, men tyvärr missade man bollen i sista sekund. Situationen granskades till slut med VAR där England tilldelades en straff. Steph Houghtons skott kunde dock räddas av den amerikanska målvakten. Brigth hamnade sedan i en situation där hon fällde en amerikansk spelare och hennes andra gula kort för matchen ledde till att hon fick kliva av planen med tre minuter kvar att spela. Det engelska laget fortsatte att göra sitt bästa för att få till en kvittering, men tiden rann ifrån dem. Istället kunde USA utses till matchens vinnare när slutsignalen ljöd.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här